Irene Boonstoppel

Kinesioloog

Droom

Als kind droomde ik ervan om een fee te zijn, om met een toverstokje voor iedereen die het moeilijk had problemen als sneeuw voor de zon te kunnen laten verdwijnen.

Jaren later…

Een naïeve kinderdroom? Het is maar hoe je het bekijkt. Nu terugkijkend zie ik daar de kiem van de missie die ik nu leef. Ik help slimme, gevoelige vrouwen die last hebben van vage klachten en vermoeidheid om weer fit en gezond te kunnen leven.

Kinesiologie

Het duurde even voor ik gevonden had wat bij me paste. Via een studie politicologie, zij-instromer in het onderwijs, een jaar opleiding tot hypnotherapeut en het moederschap kwam uiteindelijk in 2013 kinesiologie op mijn pad. Net als heel veel anderen had ik er nog nooit van gehoord. Maar al bij de eerste kennismakingsworkshop was ik gefascineerd door de mogelijkheden en uiteindelijk stapte ik de opleiding in. Ik was meer dan gedreven: dìt was mijn pad! Dìt bleek het toverstokje te zijn waar ik als kind van droomde.

Burn-out?

Tot ik in 2020 van de een op de andere dag uitviel. Pal na mijn vakantie in de zomer was ik ineens helemaal op. Mist in mijn hoofd, vergeetachtig, nergens meer zin in en ik barstte al in huilen uit als ik de trap in huis op moest. Ik was zo intens moe. Mijn kennis voor mezelf inzetten kwam niet eens meer in me op. Wel het bellen van de huisarts. Die constateerde na vijf minuten luisteren dat dit een burn-out was. Ik had een zware tijd achter de rug in het combineren – na mijn echtscheiding – van het bijna fulltime moederschap met het regelen van de verhuizing en het volgen van de opleiding tot kinesioloog. Hij stelde geen extra vragen. Ik kreeg het advies om uit te rusten en als ik iets ging ondernemen minipauzes in te gelasten. Met een week of zes zou het wel weer beter gaan.

Trage schildklier

Maar na een aantal weken ging het helemaal niet beter. Sterker nog, ik kreeg een steeds korter lontje, niet handig met twee pubers in huis…

Weer de huisarts gebeld, maar de tranquillizers die hij me voorschreef, wilde ik absoluut niet. Als therapeut zoek ik steeds naar de oorzaak van een klacht; ik wilde de oorzaak van mijn klachten weten! Uit uitgebreid bloedonderzoek bleek dat ik een trage schildklier had. De symptomen die ik had: moe, traagheid in denken, emotioneel uit balans, niet meer helder kunnen denken door hersenmist en het snel koud hebben, pasten ineens allemaal in het plaatje.

Schildkliermedicatie

De huisarts had een oplossing voor een traag werkende schildklier: schildkliermedicatie. Maar die wilde ik niet. Ik wilde de oorzaak van de traagheid van mijn schildklier oplossen. Inmiddels had ik wat mensen in mijn omgeving met verstand van zaken gesproken en wilde ik uitzoeken of ik tekorten aan vitamines en mineralen had. En wellicht was er nog een andere oorzaak te vinden.

Een nieuw pad gebaseerd op een oude droom

Toen ik de oorzaken eenmaal had gevonden, was het na een aantal maanden met aanpassingen in voeding en supplementen alsof de knop omging: ik ‘deed het weer’ en mijn praktijk stroomde meteen weer vol. Er kwamen meer en meer vrouwen met dezelfde vage klachten. Vrouwen met een te snelle schildklier, met een te trage schildklier, met de ziekte van Graves (snelle schildklier en auto-immuunklachten) en vrouwen met de ziekte van Hashimoto (trage schildklier en auto-immuunklachten).

Schildklier weer in balans

Deze vrouwen knapten ook weer op en gaandeweg begon het kwartje te vallen dat hier mijn nieuwe pad en mijn nieuwe missie ligt: vrouwen helpen die last hebben van vage klachten en vermoeidheid. Hen helpen de oorzaak aan te pakken zodat ze weer fit en gezond kunnen leven.
Een toverstok heb ik nog steeds niet, maar wat ik doe heeft vaak wel een magische uitwerking op mijn cliënten!

Wat je over mij ‘moet’ weten

Kan niet bestaat niet. Dat is mijn basishouding.

Irene Boonstoppel

Om een voorbeeld te geven. Een van mijn cliënten kwam bij me omdat ze een enorm opgezwollen schildklier (struma) had. Volgens haar internist was daar niets aan te doen en zou haar schildklier operatief verwijderd moeten worden. Ik ben met haar aan de slag gegaan vanuit deze basishouding en toen bleek dat er wel degelijk verbetering mogelijk is!
Ik ben dan minstens net zo blij en ontroerd als mijn klant. Want dat voorkomt nare ingrepen en geeft weer kwaliteit van leven.