“Ik sta helemaal te trillen,” zegt mijn cliënte nadat ik voor de derde keer de klankschaal heb aangeslagen. Eerder in de sessie besprak ze met mij haar drang om steeds maar ongezond eten in haar boodschappenmandje te leggen. En vervolgens thuis op te eten. Ook als ze al lang geen trek meer had. Ze vroeg zich af waar die drang vandaan kwam. En …. ze wilde er graag vanaf!

Terug naar het verleden

Omdat haar lichaam aangaf dat de oorzaak ergens terug in de tijd te vinden was, ging ik met haar terug naar het verleden. Niet echt, maar met de spiertesten waar ik mee werk. Die gaven aan dat er in haar tweede levensjaar iets was gebeurd waardoor de drang om maar te blijven eten ontstaan was. “O, toen werd mijn zusje geboren!” Mijn cliënte wist direct dat dit de oorzaak moest zijn. Deze gebeurtenis had flinke impact op haar leven en daar kwam volgens de testen de drang om ongezond te eten vandaan.

Celgeheugen van je lichaam

Je lichaam is wijzer dan we denken. Alles wat je voelt en gevoeld hebt, zowel de aangename als de onaangename zaken, komt terecht in je celgeheugen.

Dit fenomeen is te vergelijken met wanneer je bijvoorbeeld de geur van lavendel ruikt, en meteen de linnenkast van je oma weer voor je ziet, met oma’s zakje lavendel erin. Of met het horen van een oud muzieknummer, waarbij je meteen weer de vlinders in je buik voelt van toen je met je eerste liefde danste op dat nummer.

Niet alleen gebeurtenissen die gekoppeld zijn aan geur en muziek slaan herinneringen op. Zelfs je reactie op de geboorte van je broertje of zusje wordt geregistreerd in het celgeheugen van je lichaam. Zelfs als je er geen actieve herinnering aan hebt, heeft het toch invloed op je.

De klankschaal om oude pijn te helen

Het lichaam kan gelukkig niet alleen aangeven waar de oorzaak van de klacht zit. Het kan ook aangeven ook hoe dit opgelost kan worden. Voor het oplossen van de onverwerkte emoties die waren ontstaan bij de geboorte van het zusje van mijn cliënt, kwamen we uit bij de klankschaal. Drie keer aanslaan. De eerste twee keer tikte ik de schaal redelijk zacht aan. De derde keer wat harder. Dit schreef mijn cliënte er over:

“De eerste twee keer stond ik al een beetje te wiebelen op mijn benen. Ik voelde de klank dwars door mijn borst heen gaan. De derde keer was het heftigst. Wat ik bij die derde keer ervaarde, was dat ik flink stond te wankelen. Ik wilde ook wel huilen, maar zodra de tranen kwamen, droogden die op zodra ze mijn oogleden raakten. Dat was echt wel een beetje gek: ik wilde huilen, maar het lukte niet.

Ik vind het bijzonder dat klank zo’n enorme invloed op je heeft, dat het die oude pijn kan helen. Ik heb me daarna een uurtje of zo nog een beetje wiebelig gevoeld. Als ik eraan terugdenk, dan voel ik de tonen van de klankschaal nog in mijn hart.

Het is nu een paar weken geleden dat je de klankschaal hebt toegepast en ik heb nog helemaal geen behoefte gehad aan snoep, chips en koek. Bizar dat klank zoveel voor je kan doen…”