Mijn cliënt is nog geen tien minuten weg of ik krijg een appje van haar. Ze had op een vraag van mij bij het weggaan ‘nee’ gezegd. Heel natuurlijk en vanzelfsprekend. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. Het grappige was dat de sessie ging over nee zeggen. Ik had haar gevraagd om af en toe even bewust te kijken naar hoe het gaat met het nee zeggen, omdat het waarschijnlijk ineens als vanzelf beter gaat en dan niet eens meer opvalt.

Weten is wat anders dan doen

Deze cliënt wist al prima dat ze vaker nee moest zeggen. Dat het belangrijk is om tijd vrij te maken voor zichzelf, haar gezin en haar partner. Dat ze tijd nodig heeft om te ontspannen. Dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Dat nee zeggen tegen een ander, ja zeggen is tegen zichzelf. En zo kan ik nog even doorgaan. Haar brein wist het prima, en toch deed ze het niet.

In gesprek met het lichaam

Ik geloof in de wijsheid van het lichaam. Dat er altijd een goede bedoeling zit achter waarom iemand iets doet. Dat het lichaam iemand wil beschermen tegen een pijnlijk gevoel en daarom zorgt voor bepaald gedrag. Geen nee kunnen zeggen kan ooit heel functioneel gedrag geweest zijn. In kinderjaren bijvoorbeeld. Maar nu, in het volwassen leven, met een groeiend bedrijf, is het minder handig. Moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. En dus ook nee gezegd worden.

Terug in de tijd

Om een klacht als deze op te lossen, kan het zijn dat ik terug ga in de tijd. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel in gedachten. Om uit te komen op het moment waarop iets is ontstaan. En de onbalans die er op dat moment is in het lichaam, op te lossen. Als er geen stress meer zit op het moment dat iets is ontstaan, kan iemand de klacht loslaten.

Onbewust bekwaam

En dan kan het dus zomaar zijn dat iemand zonder dat ze het door heeft, nee zegt op een vraag. Wat ik gelukkig helemaal niet erg vind. Ik ben juist ontzettend blij als het zo snel werkt en iemand me dan ook nog zo’n leuk appje stuurt. Want als iemand goed ¨nee¨ kan zeggen, weet ik dat zij ook echt tijd en ruimte voor mij heeft als zij ¨ja¨ zegt.