‘Mijn huisarts adviseert me om dropjes te eten, omdat ik een lage bloeddruk heb. Hoe zit jij daar in?’
Het is natuurlijk niet het geval, maar er lijkt wel of er ooit een advies uit is gegaan naar huisartsen om hun patiënten met een lage bloeddruk te adviseren om (zoute) drop te gaan eten. Zelf kreeg ik dit advies dertig jaar geleden, en ik hoor keer op keer cliënten die hetzelfde advies krijgen.
Is het slim? Nee. Ik zal je uitleggen waarom.
Eerst kort wat info over gewone en lage bloeddruk
Een bloeddruk van 120/80 mmHg wordt als normaal beschouwt, een bloeddruk waarbij de bovendruk lager is dan 90 of de onderdruk lager dan 60mmHg wordt als te laag gezien. Een deel van je lichaam krijgt dan te weinig bloed en daardoor te weinig zuurstof. Je hersenen hebben hier vaak het eerste merkbaar last van.
Symptomen van te lage bloeddruk zijn:
- Duizeligheid
- Licht gevoel in hoofd, of juist zwaar gevoel
- Wazig zicht of vlekken zien
- Hoofdpijn
- Moe zijn
En zelfs oorsuizen of tinnitus kwam ik tegen als symptoom van een te lage bloeddruk[i].
De cliënten die bij mij aankloppen met een te lage bloeddruk hebben hun huisarts al gezien. Als jij last hebt van deze symptomen plus lage bloeddruk en je hebt je huisarts hier nog niet over gesproken, neem dan eerst contact op met hem of haar op. Er kunnen medische redenen zijn voor een te lage bloeddruk, zoals bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen of bijwerkingen van medicijnen.
Als er geen medische oorzaak is en je toch last hebt van een (te) lage bloeddruk, dan kan het zomaar zijn dat ook jij met het ‘dropjesrecept’ naar huis gaat.
Dit is waarom het niet slim is om dropjes te eten bij een lage bloeddruk
- Drop (of extra zout) eten bij een lage bloeddruk is geen goed idee omdat het je nieren en je bijnieren extra belast. Genoeg zout is belangrijk, te veel belastend voor je lichaam. Je wilt je hardwerkende nieren en bijnieren niet nog harder laten werken of overbelasten
- Wanneer je een te lage bloeddruk hebt door een ziekte, bijvoorbeeld bijnierproblemen, dan kan drop of extra zout de klachten juist verergeren[ii]
- Veel dropjes bestaan vooral uit suiker en zetmeel en nauwelijks uit zoethoutwortelextract. Dit maakt het helaas een ongezonde lekkernij
Is er een alternatief?
Mogelijk kan zoethoutthee helpen. Dit is thee van fijngemalen stukjes van de wortel van de zoethoutplant. In zoethout zit de stof glyzyrrhizine, wat bloeddrukverhogend kan werken. Diezelfde glyzyrrhizine zit ook in drop, wat maakt dat huisartsen dus dropjes aanbevelen om je bloeddruk te verhogen.
Maar let op, zoethoutthee is niet voor iedereen geschikt. Als je last het van diabetes, hartproblemen, hoge bloeddruk, lage kaliumspiegel, of overgewicht kun je het beter laten staan of eerst overleggen met je arts. Bij zwangerschap en borstvoeding is het advies geen zoethoutthee te nemen en voor kinderen om matig te zijn, dan wel op te passen.
Als je het wel kunt drinken is het zaak, zoals met elke kruidenthee, om matig te zijn. Tot twee koppen zoethoutthee per dag kan. De reden hiervoor is, dat het lichaam bij grotere hoeveelheden zoethout per dag vocht kan gaan vasthouden door de stof glyzyrrhizine. En je zit niet te wachten op bijvoorbeeld dikke enkels.
Ik zal je het technische verhaal hoe het werkt besparen hoe het komt dat glyzyrrhizine je bloeddruk verhoogt. In het kort komt het erop neer dat door de consumptie hiervan je nieren meer zout gaan vasthouden. Om deze reden zou je hooguit 4 gram zoethoutwortel per dag voor je thee kunnen gebruiken, tenzij je hier heel gevoelig voor bent, dan ligt deze hoeveelheid lager.
Ik heb de proef op de som genomen en gekeken wat het drinken van zoethoutthee doet met mijn bloeddruk. Het effect was niet heel groot. De bovendruk ging van 95 naar 98, de onderdruk zakte zelfs iets.
Wat is de relatie tussen lage bloeddruk en een trage schildklier?
Beter dan kopjes thee drinken, kun je gaan kijken wat de oorzaak is van jouw (te) lage bloeddruk. Het kan zijn dat je zo lang stress hebt gehad en je bijnieren dus zo lang stresshormonen hebben aangemaakt dat ze minder goed zijn gaan functioneren en dat daardoor je bloeddruk laag is. Dan is het dus zaak om je bijnieren te ondersteunen en te zorgen dat je stressniveau omlaag gaat. Te zorgen dat je beter kunt ontspannen.
Hier zit ook meteen de relatie met schildklierproblemen en een lage bloeddruk. Door stress kunnen niet alleen je bijnieren, maar ook je schildklier uit balans raken. Dus het kan zijn dat je – net als ik een aantal jaren terug – last hebt van én een lage bloeddruk én een trage schildklier.
Je kunt natuurlijk van alles zelf doen: gezond eten, voldoende slapen, zoveel mogelijk stressvolle situaties mijden en elke dag iets doen wat jou helpt om te ontspannen. Maar meestal is er meer nodig is. Omdat je altijd zo alert bent dat goed slapen bijvoorbeeld niet meer lukt. Dan is het fijn als er iemand met je mee kijkt of denkt. Als je wilt dat ik met je mee denk over mogelijke oplossingen of als je de oorzaak aan wilt pakken en de opties van sessies wilt bespreken, plan dan een gratis inzichtsessie van 30 minuten bij me in, dan nemen we samen jouw situatie door.
[i] https://www.hartstichting.nl/oorzaken/bloeddruk/lage-bloeddruk
[ii] https://voedingvisie.nl/pdfarchief/archief/edi025/pdfarchief/pdf/Drop_en_bloeddruk.pdf
Bronnen:
- https://fysiofocus.nl/blog/waarom-een-lage-bloeddruk-wel-degelijk-een-belangrijk-signaal-is-zeker-bij-vermoeidheid/
- https://gezondeten.nl/voeding/drop
- https://www.hartstichting.nl/oorzaken/bloeddruk/lage-bloeddruk
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Glycyrrizinezuur
- https://theeblog.be/zoethoutthee/
- https://voedingvisie.nl/pdfarchief/archief/edi025/pdfarchief/pdf/Drop_en_bloeddruk.pdf
Foto: Lia Zaal Fotografie