Hoe mijn vermoeidheidsklachten verdwenen zonder medicijnen

Ik was ineens compleet gevloerd

“Burn-out” zei mijn huisarts, door de telefoon. Huh?!? Ik? Nu?

In één klap uit de running. Dat ‘overkwam mij’ eind augustus 2020. Ik zat de dag na mijn vakantie op de bank en was compleet gevloerd. Nergens meer zin in. Nergens meer energie voor. Ik had zelfs geen energie om bij een collega een sessie in te plannen en heb de huisarts gebeld. Die constateerde simpelweg dat het een burn-out was. Hij gaf me het advies tussen al mijn activiteiten minipauzes te nemen en te rusten. Met een week of zes zou het wel over zijn.

Hij bood me tranquilizers aan

Maar met een week of zes was het niet over. Met een week of vijf smeet ik bijna een beker kapot tegen de muur, alleen maar omdat mijn puber niet in één keer deed wat ik zei. Een buitensporige reactie. Ik heb het gelukkig niet gedaan. Wel heb ik weer de huisarts gebeld. Die hoorde me weer aan en stelde een tranquillizer voor. Noemde zelfs alle voordelen, en noemde alleen in een bijzin dat het verslavend kan zijn. Als je me een beetje kent, schat je vast al in dat ik die tranquillizer geweigerd heb. Ik wil niet gedrogeerd! Ik wil weten wat de oorzaak is en die aanpakken. Zo werk ik zelf. Dat is waar ik in geloof en dat is waar mijn cliënten goede resultaten mee bereiken.

Het bleek een trage schildklier

Na wat aandringen ging de huisarts akkoord met bloedonderzoek. Ik vermoedde leverwaarden die uit balans zouden zijn, of tekort aan mineralen.

Tot mijn verbazing bleek ik een trage schildklier te hebben. Nooit aan gedacht. Ik heb mijn hele leven al mijn best moeten doen om niet af te vallen. Bij trage schildklier is het standaardbeeld dat mensen onbedoeld en ongewild aankomen.

Maar dit blijkt allemaal ook bij een trage schildklier te kunnen horen:

  • MOE, MOE, MOE met hoofdletters – ook na een lange nacht slapen
  • vergeetachtig, moeilijk uit je woorden kunnen komen, hersenmist
  • somber gevoel
  • koud, koude handen, koude voeten alsof je interne kachel niet meer werkt
  • hese stem
  • haarverlies
  • droge huid
  • spierpijn, gevoel van zwakte in spieren, krampen ook al heb je niet gesport
  • obstipatie
  • gewichtstoename – bij wijze van spreken dik worden van water drinken

De assistente maakte een live afspraak voor me bij de huisarts. Dat gaf mij tijd om me verder te verdiepen in de mogelijke oorzaak.

Oorzaak: Jodiumtekort!

Al snel kwam ik uit op jodiumtekort als zeer waarschijnlijke oorzaak. Dus maar weer de huisarts gebeld en een onderzoek aangevraagd om mijn jodiumstatus te meten. De waarnemend huisarts zei letterlijk dit: ‘Jodiumtekort testen we nooit, we komen het ook nooit tegen.’ DUHUH! Als je het niet test, komt je het uiteraard niet tegen!
Voor mij vroeg ze de test aan.

Ik wilde geen medicatie

In de drie weken waarin ik wachtte op de uitslag had ik weer een afspraak met mijn eigen huisarts. Ter voorbereiding had ik een enorme mindmap gemaakt met mogelijke oorzaken, waaronder een jodiumtekort. Goed beslagen ten ijs, zal ik maar zeggen.

Maar de huisarts had geen interesse in mijn mindmap. Hij noemde de uitslagen – alles goed behalve TSH en de T4 (schildklierwaarden). En hij voegde daar in een adem aan toe dat daar schildkliermedicatie voor is en zat al klaar om mij daar een recept voor te geven. Het consult duurde uiteindelijk 45 minuten in plaats van de ingeplande 10 minuten. Ik ging naar huis zonder recept voor medicatie. Ik mocht het even aankijken en met de jodium aan de slag.

Het was een megagroot tekort

De uitslag van de jodiumtest werd weer met de waarnemend huisarts besproken. Die had met een internist gebeld, want het tekort was ‘megagroot’. Interessant.

De knop ging om

Ik kwam er al snel achter dan ik hogere doses nodig had dan in de gangbare potjes met multivitamine en in de capsules met alleen jodium zitten. Met vallen en opstaan kwam ik tot een vrij hoge dosis. Toen ik die eenmaal had, was het alsof de knop om ging. Ik voelde me weer energiek en vrolijk, had het niet meer koud en kon ’s ochtends op tijd en fris mijn bed weer uit. Wat een verademing! En ik was maar wát blij dat ik mijn eigen pad had gekozen en zo heb ontdekt hoe ik mijn trage schildklier klachten zonder medicijnen kon verminderen of zelfs laten verdwijnen.

De praktijk is weer open

Ik ben sinds begin maart 2021 weer aan werk. Eerst rustig aan, daarna weer op volle kracht. Ik voel me sterker dan ooit en gemotiveerder dan ooit om mijn cliënten te helpen weer gezond te worden en in hun kracht te komen.

Heb jij ook last van een trage schildklier? Vraag dan een gratis online gesprek aan.