Ik snapte er echt niets van. En zijn uitleg hielp niet. Mijn scheikundedocent op de middelbare school was een man die niet echt een natuurlijk overwicht op de groep had. Hij had ook geen natuurlijk talent om scheikunde duidelijk uit te leggen aan pubers zoals ik. Wel had hij een tic. Hij schudde een aantal keer per minuut met zijn hoofd. Kon hij niets aan doen. Maar het was zo aanwezig dat ik het me nu nog herinner.

Omdat ik als slechthorende gebruik maak van spraakafzien en dus continue naar zijn hoofd keek als hij sprak, leidde dit me enorm af. Kortom: je hebt vast een beeld of idee: scheikunde en ik waren geen match in heaven.

Ziek

Ik haalde makkelijk hoge cijfers, maar had ook faalangst. Een keer was er een proefwerk van scheikunde waar ik het echt bijna voor in mijn broek deed. Ik wilde echt niet naar school, maar mijn ouders hadden een duidelijke regel: ik mocht alleen thuis blijven als ik ziek was. Dus de oplossing was  simpel: ik moest zorgen dat ik ziek was, zodat ik de toets niet hoefde te maken. Ik stelde me de avond voor het proefwerk keer op keer voor dat ik de dag erna koorts zou hebben. En het werkte!!! Het kan natuurlijk toeval zijn geweest, maar dat zou dan wel heeeel toevallig geweest zijn. Je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Mezelf beter denken bleek wat ingewikkelder, dus ik heb deze ‘truc’ daarna maar niet herhaald en het vak scheikunde aan het einde van dat schooljaar wijselijk laten vallen. Talen en geschiedenis lagen me beter.

Trage schildklier én een actief leven

Inmiddels weet ik dat je met je geest wel invloed hebt op het helen van jezelf, maar dat dit meestal geen quick fix is. Ik kwam laatst ergens een mooi verhaal tegen van een vrouw die volgens haar arts op basis van haar schildklierwaardes niet eens meer haar bed uit zou moeten kunnen, maar een actief leven leidt en ook nog eens sport. Ze vertelde dat ze zichzelf ziet als een gezonde vrouw die een normaal leven kan leiden. Het kan.

Maar als je die kunst nog niet machtig bent, is het handig om andere paden te bewandelen. Een van die paden kan zijn, dat je meedoet aan mijn webinar over de drie oorzaken van een trage schildklier die de meeste artsen over het hoofd zien en hoe je die oplost. Waarin ik je vertel wat jij kan doen om weer een actief en gezond leven te leiden.