‘Het is al jaren een grote puzzel voor me. Hoe kan het dat ik zó moe ben en toch niet goed kan slapen? Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Ik ga op tijd van de schermen af, maak een avondwandeling om de dag los te laten, drink een kop kamillethee om te ontspannen. En toch val ik moeilijk in slaap, of ik lig uren te woelen. Soms lig ik zelfs uren wakker. Ik sta altijd moe op.’

Dit verhaal van Anna is niet uniek. Het is het stille lijden in de nacht waar ik veel cliënten over hoor. Uren naar het plafond liggen staren, opstaan om een puzzeltje te gaan doen, een boek te lezen of een filmpje te kijken in de hoop dat het wonder van de slaap alsnog komt. Opzien tegen de nacht en soms zelfs niet meer naar bed willen uit angst voor ‘weer zo’n nacht’. Van alles aanpassen en keer op keer van een koude kermis thuis komen. Niets liever willen dan eindelijk eens een nacht doorslapen.

Ik leg Anna uit wat de samenhang is tussen een trage schildklier en slecht slapen.

Bij sommige cliënten zijn het spijsverteringsproblemen die de slaap verstoren. Als je een opgeblazen gevoel, geborrel, krampen of gevoelige ingewanden hebt, kunnen die symptomen je zenuwstelsel triggeren en je slaap verstoren. Maar ook als je geen last hebt van je buik, kan het je spijsvertering zijn die je wakker houdt.

Een trage schildklier hangt bijna altijd samen met voedselintoleranties. Wanneer ik met iemand heb uitgetest welk voedsel zij het beste kan laten staan en het lukt om die voedingsmiddelen daadwerkelijk te laten staan, verbetert haar slaap vaak al. Meestal zijn het de glutenbevattende granen, zuivelproducten, suiker en soja. Soms is het nodig om de koffie ook overdag te laten staan.

Vaak helpt het enorm om deze voedingsstoffen te mijden en slaapt iemand al snel weer beter. Soms is er meer nodig en ga ik aan de slag met de meridianen. Zeker als ik hoor als iemand altijd op een bepaalde tijd in de nacht wakker wordt, veel piekert of moeite heeft met loslaten. Dat geeft mij vaak al een idee welke meridianen uit balans zijn. En soms is er nog iets anders aan de hand. Maar het mooie is, met de spiertesten komen we er wel achter. Dat wat voor iemand al jarenlang een puzzel kan zijn, testen we vaak binnen een paar sessies uit én we lossen het op. Zodat het wonder van de slaap weer zijn intrede kan doen in iemands leven.

Anna slaapt gelukkig inmiddels weer lekker. En jij? Als je niet lekker slaapt en wilt weten of ik iets voor je kan betekenen, plan dan een gratis inzichtsessie van een half uur bij me in. Dan kijk ik met je mee wat bij jou de oorzaken kunnen zijn,