‘Mevrouw, uw TSH-waarde is te hoog, maar nog niet zodanig dat ik u medicatie ga geven. Als u over een half jaar weer even laat bloedprikken, kijken we hoe het dan is.’

Dit is geen verzinsel.

Ook geen flauwe grap.

Dit is het protocol waar huisartsen mee werken.

Ik hoor keer op keer van vrouwen in mijn praktijk, dat ze geen medicatie krijgen, omdat hun TSH-waarde nog niet hoog genoeg is.

Begrijp me niet verkeerd: het is het helemaal niet erg dat iemand dan geen medicatie krijgt. Want die is in dit geval inderdaad niet nodig. Waar ik verontwaardigd over ben, is dat iemand dan zonder advies of behandeling naar huis wordt gestuurd. Eigenlijk zegt het protocol: zoek het maar uit!

De vrouw in de spreekkamer bij de huisarts heeft klachten. Vaak behoorlijke klachten, zoals:

  • ’s ochtends bij het wakker worden al zo moe zijn, dat opstaan een opgave is, laat staan de rest van de dag
  • het intens koud hebben
  • vergeetachtig zijn, geen focus hebben
  • emotioneel zijn of zelfs somber, nergens meer zin in hebben
  • last van spierpijn, pijn in gewrichten, waardoor bewegen moeizaam gaat

De vrouw in de spreekkamer wil geen medicatie, die wil een oplossing voor deze klachten. Die is het zat! Ze kan haar werk niet of niet goed meer doen, is geen gezellige partner meer, geen geduldige moeder, geen fijne vriendin. En dan mag ze een half jaar blijven tobben, omdat het protocol hier geen oplossing voor heeft. Ik vind daar wat van…

Die oplossing is er namelijk wel! En dat is uitzoeken wat de oorzaken zijn van de trage schildklier en deze oplossen. Kijken wat het lichaam nodig heeft om zelf weer voldoende schildklierhormonen aan te maken én deze om te zetten in het actieve schildklierhormoon. Want daar gaat het vaak mis. En dan moet je niet bij de schildklier zelf zoeken, maar naar het hele lichaam kijken. Naar bijvoorbeeld stress en spijsvertering.

De TSH-waarde, daar neem ik kennis van. Maar daarna kijk en luister ik naar naar jou. Ik stel je vragen. Over hoe je leeft, eet, slaapt, werkt. Over hoe je je voelt. Of je nare dingen hebt meegemaakt in je leven, of je veel stress ervaart. Hoe je spijsvertering is. En nog veel meer. En als ik antwoorden op mijn vragen heb, dan ga ik behandelen. Jou, als mens, als geheel. En dan kan bij de volgende keer prikken die TSH-waarde zomaar weer binnen de marges vallen.

Meer weten? Plan een gratis inzichtsessie bij me in via deze link.