Niet meer op mijn eigen brein kunnen vertrouwen. Zo voelde het als ik weer eens boven aan de trap stond en totaal niet meer wist waarom ik nou naar boven was gelopen. Ik wilde iets halen, maar wat?

Als het een keer gebeurt, is het niet zo erg. Even afgeleid en niet zo mindful bezig zijn. Het overkomt waarschijnlijk iedereen wel eens.

Maar wat nou als het vaker voorkomt en het voelt als:

 • een wattig gevoel of mist in je hoofd;
 • je niet kunnen concentreren, ook al doe je ècht je best;
 • vergeetachtig zijn.

Alsof je niet meer op je denken kunt vertrouwen

Heel frustrerend, zeker als je snelle, heldere brein een van de dingen was waardoor je zo fijn kon doen waar je goed in bent. En nu ineens niet meer. Waarschijnlijk is het geleidelijk gegaan, maar in je beleving is het er nu ineens in volle hevigheid. Alsof je met je auto op de snelweg ineens de mist in rijdt.

Als je de mist in rijdt op de snelweg en iedereen voor je kalm blijft, is rustig uitrollen veiliger dan vol op de rem gaan. Dat werkt ook zo met de mist in je hoofd. Rustig blijven en wel dingen blijven doen die jouw focus vragen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je erkent dat de mist er is en dat je jouw tempo vertraagt. Kijk wat er nodig is om zo ontspannen mogelijk bij je doel aan te komen.

Oorzaken van hersenmist

Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van de mist in je hersenen. Dit kan ‘eenvoudige’ oorzaken hebben als:

 • Een nacht slecht of te weinig geslapen hebben. Dit kan je concentratievermogen èn je humeur al flink aantasten. Als je meerdere nachten achter elkaar niet goed slaapt, wordt dat effect steeds groter.
 • (Chronische) stress. Stress heeft veel negatieve invloeden op het lichaam en dit is er een van.
 • Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Dit kan zelfs voorkomen als je gezond eet. Het kan zijn dat je lichaam bepaalde stoffen niet opneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vitamine B12. Of je hebt misschien tekorten omdat bepaalde stoffen te weinig in je voeding zitten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vitamine D of omega 3-vetzuren.
 • Te weinig lichaamsbeweging. Studies tonen aan dat zitten slecht is voor je concentratie.
 • Te weinig water gedronken hebben. Water is essentieel voor je hersenen.

Het is belangrijk om in actie te komen en uit te zoeken wat bij jou de oorzaak is van je hersenmist. Immers, wanneer een waarschuwingslampje in je auto gaat branden, ga je op zoek naar de oorzaak en los je deze op. Als je de oorzaak zelf niet kunt oplossen, breng je je auto naar de garage.

Dit kun je zelf doen voor meer helderheid en focus:

Zie jouw klachten ook als waarschuwingslampjes en neem ze alsjeblieft serieus!

 • Als je slecht slaapt, zoek dan uit wat je kunt doen om beter te slapen. Eet je te laat op de avond nog? Zit je te laat nog op een scherm? Is je slaapkamer niet donker genoeg of is er iets anders aan de hand? Kijk wat je zelf al kunt veranderen.
 • Bij stress kun je deze oefening doen. Een hand op je voorhoofd kan ook helpen om beter in slaap te vallen.
 • Zorg dat je gezond eet.
 • Beweeg regelmatig. Spreek met een vriend of vriendin af als gezellige stok achter de deur als je het in je eentje niet doet.
 • Drink elke dag genoeg water. Zeker als je koffie of zwarte thee drinkt. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

Verder kun je deze oefening met enige regelmaat doen om jouw focus een extra zetje te geven.

Hulp nodig?

Als je het zelf niet opgelost krijgt, dan is er wellicht meer aan de hand. Zorg dan dat iemand met verstand van zaken met je meedenkt, voordat je stil komt te staan in de mist.

Je kunt bij mij een gratis sparsessie inboeken om jouw klachten te bespreken. Waar mogelijk, geef ik je tips en adviezen waar je zelf mee aan de slag kunt. Wanneer ik inschat dat er meer nodig is, geef ik je advies voor vervolgstappen.