Met stoom uit mijn oren kom ik de behandelkamer van de tandarts uit. De controle zelf was kort en de uitkomst prima. Ik heb zoals gewoonlijk geen gaatjes en kan een half jaar wegblijven tot de volgende controle. Maar ik ben hier voor mijn gevoel totaal op de verkeerde plek. Wéér heb ik een discussie over waarom ik poets met tandpasta zonder fluoride en wéér krijg ik te horen dat fluoride geheel onschuldig is. Uitspraken die zonder enige kennis van zaken geuit lijken te worden. Geen studies gelezen, nergens in verdiept. Deze jonge tandarts kan alleen maar de opmerking herhalen dat het onschuldig is en staat niet open voor mijn onderbouwde argumenten.

Ik schrijf me uit bij deze tandarts, ook al is de praktijk op fietsafstand. En ik besluit een tandarts te gaan zoeken die wel bij mij past, ook al is deze een stuk verder weg. Na wat speuren vind ik een praktijk met biologisch werkende tandartsen niet al te ver weg.

Een jaar later. Ik kom met een grote lach de behandelkamer van mijn nieuwe tandarts uit. Ik heb  meer dan een half uur gereden voor een controle van vijf minuten. En rij straks met plezier weer ruim een half uur terug. Geen discussies en een fijne tip om op een natuurlijke manier de vorming van tandsteen te voorkomen. De inname van voldoende vitamine D3 en K2 kan helpen, en laat ik die nou net een tijdje niet zo trouw ingenomen hebben… Betrapt! 😉

Kort samengevat is dit waarom ik waarom ik naar de biologische tandarts ga:

  • Geen druk meer om toch met tandpasta met fluoride te gaan poetsen
  • Geen troep in de verdovingen, mocht ik er een keer eentje nodig hebben
  • Vullingen met zo min mogelijke schadelijke stoffen als ik toch eens een gaatje heb

En waarom is dit van belang voor mijn en jouw schildklier?

  • Fluoride is net als jodium een halogeen en bezet receptoren waar jodium aan hoort te hechten. Fluoride concurreert dus als het ware met jodium. Bij een jodiumtekort kan je lichaam onvoldoende schildklierhormonen aanmaken, met mogelijk schildklierproblemen tot gevolg.
  • Als je al moe bent door een trage schildklier of je immuunsysteem al te hard aan het werk is door de ziekte van Hashimoto (trage schildklier plus antistoffen tegen de schildklier) dan wil je jouw lichaam niet belasten met nog meer lichaamsvreemde stoffen zoals die in de verdovingen (articaïne) en vulmateriaal.
  • De  bezoekjes aan mijn ‘oude’ tandarts bezorgden me altijd stress en vervelende discussies, deze tandarts en ik zitten op een lijn. Stress heeft een enorm negatieve invloed op je lichaam en die heeft extra impact wanneer je een trage schildklier hebt. Vaak is er dan een verstoring van je stresshormonen, dus stress minimaliseren is van groot belang.

Tevreden rijd ik terug naar huis. Ik heb geen rook meer uit mijn oren bij de tandarts. En jij?