Als het lichtje nu uit gaat, is het ook goed

Ik ben verbaasd over deze gedachte die zomaar oppopt en als heel waar aanvoelt. Het is wel goed zo, ik heb er niet zo’n zin meer in. Ik ben moe, heb nergens zin in of energie voor, ook niet voor de leuke dingen.

Tegelijkertijd besef ik me dat het ook maar een gedachte is en dat het niet waar is. Ik ben van nature vrolijk en dit is niet wie ik echt ben.

Het is het begin van een speurtocht waar na maanden uit blijkt dat mijn schildklier te traag werkt. Ik krijg na uitgebreid bloedonderzoek in de herfst van 2020 de diagnose trage schildklier en bij een hertest in de winter die van de ziekte van Hashimoto (trage schildklier door antistoffen tegen de schildklier). Ik ga op zoek naar de oorzaken om die aan te pakken en te zorgen dat ik weer een normaal leven kan gaan leiden. Zodat ik weer voor mijn zoons kan zorgen, een gezellige moeder kan zijn en pret kan maken met mijn vriendinnen. Een flink stuk kan wandelen of fietsen zonder daarna een dag uitgeput op de bank te liggen. Of een paar dagen.

In de lente van 2021 ga ik weer aan het werk. Ik heb de oorzaken aangepakt en heb weer energie. Voel me weer blij. Het lichtje mag nog een tijd blijven branden. 😀

Ik heb in die periode (en achteraf gezien ook eerder al) enorm gevoeld hoe je geluksgevoel wordt beïnvloed door je schildklier. Een trage schildklier heeft er zo’n negatieve invloed op dat er zelfs met regelmaat ten onrechte antidepressiva worden voorgeschreven. In zo’n geval zou het goed zijn als de behandelend arts onderzoekt of iemand misschien last heeft van een trage schildklier of de ziekte van Hashimoto.  Een derde van de depressies zou een directe link hebben met schildklierproblemen. Bij postpartum depressies (depressie na een bevalling) is dat zelfs 80 – 90%!

Dus als je last hebt van aanhoudende somberheid of depressieve gevoelens, uitputting, concentratieproblemen en apathie, laat je schildklierwaardes checken! En als je deze symptomen bij iemand in je omgeving signaleert, attendeer diegene daar dan op een geschikt moment op. Ik had destijds graag iemand in mijn omgeving gehad die dit wist en mij hierop had gewezen. Dan had ik minder lang rondgelopen met die vage sombere gevoelens en de enorme vermoeidheid waarvan ik niet wist wat ik er aan kon doen.

Wil je weten hoe ik de oorzaken heb aangepakt en weer mijn vrolijke zelf ben geworden? Plan dan een gratis inzichtsessie met me in of volg mijn eerstvolgende webinar.