Ik doe het regelmatig. Een kom fruit maken als ontbijt of als tussendoortje. Zeker in de zomer met al dat mooie gekleurde en zoete zomerfruit. Ik vind het heerlijk om een klein kunstwerkje van mijn kom fruit te maken. Banaan en appel onderin en het kleurrijke zomerfruit mooi verdeeld er boven op. Dat de aardbeien een tijd uit mijn eigen tuin kwamen voelde iedere keer weer als een cadeautje. Mijn voortuin levert nu blauwe bessen en over een maand of wat hopelijk ook frambozen. Met wat muntblaadjes erbij is het een klein feestje in mijn kom.

Feestelijke voeding
Ik eet dat feestelijke fruit met aandacht en plezier. Het geeft me het gevoel dat ik iets moois doe voor mijn gezondheid. En het is natuurlijk niet alleen een gevoel, het is ook heel gezond. Ongetwijfeld weet je dat er in fruit belangrijke vitamines en mineralen zitten. Maar wist je dat er meer waardevols over te vertellen is?

Life-changing Foods
Ik ben het boek Life-changing Foods van Anthony William aan het lezen. Hij beschrijft dat de wonderlijke werking van bepaalde voedingsmiddelen het leven van talloze mensen heeft getransformeerd. Mijn gedachte bij een uitspraak als deze is natuurlijk wel altijd: als je die voedingsmiddelen verdraagt. Als je wilt weten welk fruit voor jouw lichaam versterkend werkt, of welke fruitsoorten je eventueel niet verdraagt, kan ik dat voor je uittesten.

De wondere werking van fruit
Anthony beschrijft veel fruitsoorten in zijn boek. Ik heb er drie uitgekozen die een bijdrage leveren aan het verminderen de klachen die ik regelmatig tegen kom bij mijn cliënten. Een.korte samenvatting van zijn teksten:

  • Abrikozen helpen je als je last hebt van vermoeidheid, pijntjes in je lichaam, hersenmist, een opgeblazen gevoel, obstipatie, winderigheid, hoofdpijn en gewichtstoename.
    Abrikozen geven je veel energie. Je hebt er maar één per dag nodig om dit gunstige effect te gaan ervaren. Wacht wel tot een abrikoos goed rijp is. Abrikozen werken verwarmend, bevorderen de groei van rode bloedcellen en ze voeden je brein. Als je een periode hard of veel werkt en daardoor je reserves verbruikt, eet dan abrikozen om weer energie te krijgen. Kun je niet aan verse abrikozen komen, koop dan zwavelvrije gedroogde abrikozen.
  • Bosvruchten zijn heel goed voor je hersenen. Als je last hebt van hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizingen, hersenmist, migraine, kaakpijn, wazig zicht of vermoeidheid, eet dan bosvruchten. Als je bosvruchten ’s ochtends eet, geeft dat je de hele dag meer energie.
  • Mango’s: het wondermiddel om beter te kunnen slapen, als je ze eet vlak voordat je gaat slapen. Verder werken ze goed bij stress en als bescherming tegen virussen. Obstipatie wordt verlicht doordat het vruchtvlees van de mango de maag- en darmwand kalmeert. Bij vermoeidheid, trage schildklier, hersenmist, geheugenverlies, spijsverteringsproblemen en bij hoge bloeddruk is mango ook je vriend.

Wist je dit? Ik vermoed van niet. Vandaar deze blog.

In 2020, toen ik nog herstellende was van een trage schildklier, heb ik onder andere heel veel bosbessen, mango’s en frambozen gegeten. Wie weet wat ik allemaal aan dit zomerfruit te danken heb. Ik  ben sindsdien dit zomerfruit nog meer gaan waarderen.

Ik heb ineens zin in zacht, zoet, sappig zomerfruit. 🙂 Jij ook?