Alleen thuis en iemand die met een pannetje eten op de stoep staat. Dat klinkt niet als een ideale omschrijving van kerst. Toch zou dat zomaar wel jouw ideale kerst kunnen zijn als je flink last hebt van een trage schildklier en je je hondsmoe voelt.

Waarschijnlijk kunnen de feestdagen je dan gestolen worden.

Waarschijnlijk wil je dan het liefste met rust gelaten en onder een dekentje op de bank.

Waarschijnlijk wil je dan het liefst dat je héélemaal niets hoeft te doen.

Dat er een lieve buurvrouw of vriendin even een pannetje met lekker eten komt brengen. Zodat je wel een goeie warme maaltijd naar binnen krijgt. En daarna weer verder kunt met uitrusten.

Het is de maand van de cadeautjes

Bij cadeautjes denk je waarschijnlijk bijna automatisch aan mooi ingepakte dingen. Aan glimmend papier, mooi lint er om heen. De spanning van wat er in zit. Dat was leuk, andere jaren. Maar nu je zo moe bent, zit je er anders in. De vraag is of je nu blij wordt van ‘dingen’.

Ik vermoed dat je veel liever hebt dat iemand je ergens mee komt helpen. Iemand die af en toe een maaltijd voor je kookt. Iemand die je kids een paar uur meeneemt om samen wat leuks te doen. Iemand die je wat klusjes uit handen neemt of die zomaar even belt om naar je verhaal te luisteren.

Durf te vragen

Mensen kunnen helaas niet ruiken waar je behoefte aan hebt. Dus je zult ze soms een beetje moeten helpen.

Toen ik in de zomer van 2020 ziek op de bank lag was er een lieve vriendin die aanbood om 1x per week wat extra’s te koken en het bij me langs te brengen. Ik hoefde alleen maar te laten weten wat ik wel en niet at. Een keer at ze met me mee en zette ze ook nog de vaat in de vaatwasser. Ze zag op tijd dat ik moe werd, ruimde de vaatwasser in en ging weer.

Een andere vriendin bood aan om 1x per week boodschappen voor me te doen. Ik appte wat ik nodig had en zij bracht het bij me langs.

En zo hielpen er nog meer mensen. Met een luisterend oor, meedenken, iets voor me doen. Ze hielpen me herstellen. Onbetaalbare cadeaus waar geen glimmend ingepakt ding tegen op kan.

Mensen helpen je graag

Als  je ziek bent, vraag dan om hulp bij de dingen waar je tegen aan loopt. Vraag dát deze feestmaand als cadeautjes (en ook daarna nog, zo lang als je het nodig hebt). Ik heb geleerd dat mensen je héél graag helpen als ze maar weten waarmee ze je kunnen helpen. Maak een lijstje waar ze uit kunnen kiezen. Ze doen het met liefde en je hoeft alleen maar dank je wel te zeggen!

Zomaar kans dat het op een bijzondere manier toch je mooiste feestdagen ooit worden. Omdat het zo heerlijk is om te voelen dat mensen om je geven, omdat het heerlijk is om te ontvangen en omdat je goed voor jezelf zorgt door voor je te laten zorgen.

Op naar een gezond en gelukkig 2022!