Ik dacht even dat ik het niet goed had gehoord. Maar de huisarts zei het écht. En ze zei er achter aan: ¨Er zit jodium in brood, dus een jodiumtekort is zeldzaam.¨ Ze vroeg me alleen niet of ik wel brood at.

Gelukkig wilde ze wel een test voor me aanvragen. Het was duidelijk de eerste keer dat ze dit aanvroeg, want ze moest even zoeken. Maar fijn dat de test er was en dat ze die wilde aanvragen. Want de uitkomst van het onderzoek was dat ik een MEGAgroot jodiumtekort had.

Jodium tekort testen kan helpen de oorzaak van je vage klachten te achterhalen

Jodium tekort bleek de oorzaak van mijn gebrek aan energie

Ik was opgelucht.

Dat verklaarde mijn klachten.

Dat verklaarde dat ik geen energie meer had om mijn werk te doen.

Dat verklaarde dat ik voor het eerst sinds ik mijn eigen praktijk was begonnen, geen zin meer had om mijn werk te doen.

Dat verklaarde waarom ik ineens geen actieve vrouw meer was, maar vooral op de bank lag.

Het lag niet aan mij. Ik was niet gek, niet zwak, niet depressief, niet plots ongemotiveerd en ook niet vroeg dementerend.

Ik had een jodiumtekort.

Jodium tekort oplossen

De vraag was nu, hoe ik dit het beste op kon lossen. Het advies van de huisarts was:

 • Vis eten
 • Gejodeerd zout aan mijn eten toevoegen
 • Brood eten
 • Zeewier eten

Dit lijstje bood me niet zoveel als vegetariër met glutenintolerantie en een onderbouwde aversie tegen gejodeerd zout.

Zeewier bleef over, maar dat vond ik destijds nog niet zo’n aantrekkelijke optie.

Jodium tekort is een wereldwijd probleem

Gelukkig was mij onlangs het boek Iodine, why you need it van de Amerikaanse arts D.Brownstein aangeraden. Daarin vond ik deze tekst (vertaling door mij):

¨Jodiumtekort is een significant gezondheidsprobleem in 129 landen. Ongeveer een derde van de wereldbevolking woont in gebieden waar een tekort is aan jodium en tot 72% van de wereldbevolking heeft last van klachten die worden veroorzaakt door een jodiumtekort.¨

Tekort aan jodium oplossen met een supplement

Gelukkig stond in het boek ook dat een jodiumtekort op te lossen is met de juiste suppletie. Dat gaf hoop. En wat ook hoop gaf, was dat deze arts vele duizenden van zijn patiënten heeft geholpen met een uitgekiende mix van supplementen. Daar moest ik meer van weten en dit natuurlijk zelf ervaren. Tot op vandaag ben ik deze arts en zijn leermeester dankbaar voor hun onderzoek. Want ik ging jodium en andere supplementen slikken. Het was een puzzel, maar door aan te vullen wat mijn lichaam aan tekorten had, kon ik na een aantal maanden weer aan het werk. En niet alleen dat. Ik heb meer energie dan ik in jaren heb gehad!

Jodium tekort kun je zelf testen

En nu heb ik een missie: vrouwen met een trage schildklier helpen

Deze grote verandering gaf mij een nieuwe missie. Namelijk het helpen van zoveel mogelijk vrouwen met vergelijkbare klachten als die ik had toen ik van de ene op de andere dag uitviel:

 • intens moe
 • hersenmist
 • vergeetachtig
 • neerslachtig
 • geen motivatie
 • koude handen / koude voeten
 • snel boos en snel verdrietig
 • slecht slapen
 • geen ruimte meer voor sociale contacten
 • droge huid
 • geen zin meer in intimiteit

Klachten die passen bij diagnoses als:

 1. burn-out
 2. trage schildklier
 3. depressie

Jodium tekort testen, we doen het wel én we komen het wél tegen

Ik raad al mijn cliënten die deze klachten hebben om testen op een jodiumtekort (en een aantal andere dingen). En je raadt het vast al: we komen het wél tegen.

Meld je aan voor mijn webinar Trage schildklier? Deze drie oorzaken zien de meeste artsen over het hoofd. En zo los je ze op. of boek gratis online 20 minuten sparren in via mijn website. Dan vertel ik je hoe je een tekort aan jodium zelf kunt testen!

Tot slot een WAARSCHUWING: ga alsjeblieft niet op eigen houtje jodium slikken, maar laat je adviseren door iemand met kennis van zaken. Anders kan je je er flink beroerd van gaan voelen. En neem bij serieuze gezondheidsklachten altijd contact op met je huisarts.